Bir çoğumuzun ailesinin bizi yurt dışına okumaya, staj yapmaya, dil öğrenmeye gönderecek kadar maddi durumu iyi değil. Maddi durumu iyi olanlar da bu konuda çok bilinçli değil.
Çünkü ailelerimizin çocukluk ve gençlik döneminde yaşanan siyasi olaylar, darbeler, kaos ortamı sivil toplumu Türkiye'de çok kötü bir hale getirmişti. "Dernek, vakıf, platform, gençlik grubu" gibi tanımlar hep korku ile anılıyordu. Hemen "Ne derneği o?", "Kimin nesiler evladım?", Otur oturduğun yerde kızım!", "Sen bilmezsin bu dernekleri!" gibi yaklaşımlarla da çocuklar ve gençler hep bu fırsatlardan uzak kaldı.
21. Yüzyıla girilmesi ile gelişen ve değişen Türkiye Sivil Toplumu sosyal medya aracılığı ile yeniden tanıdı. 1900'lerin başından beri Amerika ve 1950'lerden bu yana da Avrupa içinde yapılan değişim programları nihayet Türkiye'ye gelmiş oldu. Başka bir ülkeye gitmek artık hayal olmaktan çıkmaya yeni yeni başladı.
Özellikle üniversite öğrencilerinin uluslararası hareketliliği ile başlayan süreç bugün bir çok alanda çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yurt dışına gitme imkanı sunmaya başladı.
Bu yazımda 17-30 yaş aralığında bulunan gençler ve 18 yaşı üstünde bulunan gençlik çalışanlarına yönelik imkanlardan bahsedeceğim.
Eğer ki 17-30 yaş arasındaysanız, sizin için bir sürü AB projesi var ve bunların neredeyse tamamında yabancı dil, mezuniyet, askerlik vb. gibi zorunluluklar bulunmamaktadır.
Sorularınız için size en yakın eurodeske soru sormaktan çekinmeyiniz.
http://eurodesk.ua.gov.tr/temas-noktalari.aspx
Erasmus+ Gençlik Programları kapsamında düzenlenen size uygun projeler için aşağıdaki yazıyı okuyun;
5-25 gün arasında gerçekleşen gençlik değişim projeleridir. yol, yemek, konaklama, vize vb. her şey karşılanıyor. Üstelik dil zorunluluğu yok.
Yurt dışında gerçekleşen 60 güne kadar 18+ yaşa sahip olan herkesin katılabileceği eğitim kursu programları olup, yine yol, yemek, konaklama, vize vb. tüm masraflar karşılanıyor.
2-12 ay arasında, 17-30 yaş herkesin katılabileceği, yine dil vb. hiç bir şartı olmayan bir gönüllülük programı olup, yine yol, yemek, konaklama, vize vb. tüm masraflar karşılandığı gibi, gittiğin ülkeye göre bir de cep harçlığı alıyorsun. tek yaptığın şey gönüllülük. ayrıca gittiğin ülkenin dilini ücretsiz öğrenme hakkın ve her şeyi karşılayan (hamile kalsan bile ödeyen) bir sigortan oluyor.
Cevap: dernekler, vakıflar, ab ofisleri, valilik ab ofisleri, üniversiteler vb. (Kısacası tüm kar amacı gütmeyen kuruluşlar)
Bu tarz projelere başvuru yapmak için vopool.net'e üye olmayı unutmayın!
Detaylı bilgi için; Türkiye Ulusal Ajansı
http://ua.gov.tr/
Sorularınız için size en yakın Eurodesk'e soru sormaktan çekinmeyiniz.
http://eurodesk.ua.gov.tr/temas-noktalari.aspx
NOT: Kaynak göstermeden paylaşmayınız.
Mehmet ÇETİNKAYA
26/07/2015 – İstanbul
You need to sign in to reply this blog. If you are not a member, please sign up first.
5 Comments for this blog
Ali batuhan Bayraktar
02-11-2015 01:04:27
Çok faydalı bir bilgi, emeğinize sağlık
Ahmet Doğan
12-11-2015 09:13:54
Emeğine sağlık :)
Can Kıran
05-11-2017 08:09:46
En güzel 10 Avrupa Şehri http://www.yurtdisinanasilgidilir.com/
Hüseyin mert Hakvar
26-06-2018 09:30:35
teşekkürler :)
Recep Çıtak
30-03-2019 10:31:21
Harika açıklayıcı bir yazı olmuş